Skip to content
NSCEnterprises

Question

Does OSHA require a spotter on a construction site?

OSHA requires a spotter on a construction site only in specific situations, not as a general rule. The main ones are backing a vehicle or earthmoving machine with an obstructed rear view and no working reverse alarm, crane work where the operator cannot see the load, and crane work near power lines when a dedicated spotter is used.

NSC Enterprises · Updated

Backing vehicles and earthmoving equipment

On an off-highway jobsite, a vehicle with an obstructed view to the rear may only be used if it has a reverse signal alarm audible above the surrounding noise, or if it is backed up only when an observer signals that it is safe.[1] Earthmoving and compacting equipment has the same either-or rule: a working reverse alarm distinguishable from the noise, or an employee who signals.[2]

So the spotter is one of two options. A machine with a working alarm meets the rule without one.

Cranes: the signal person

A crane needs a signal person when the point of operation is not in full view of the operator, when the view in the direction of travel is obstructed, or when the operator or the person handling the load decides one is needed.[3] The signal person must be qualified before giving any signals, through a third-party or employer qualified evaluator, and the documentation has to be available at the site.[4]

Cranes near power lines: the dedicated spotter

For crane work near power lines, a dedicated spotter is one of the protective measures the employer can choose, and it becomes required if the operator cannot see an elevated warning line. A dedicated spotter meets the signal person qualifications, keeps continuous contact with the operator, uses a visual aid to judge clearance, and has one job only: watching the separation between the line and the equipment, load line and load.[5]

Aerial lifts

The aerial lift standard does not use the words spotter or observer. Its core rules are daily control tests, operation by authorized persons only, and workers tied off in the basket.[6] A site plan can still call for a spotter, for example where a lift travels near open floor or other trades.

Spotter or safety observer?

A spotter is tied to one machine and one movement, and keeps eyes on it continuously. A safety observer covers an area or a set of activities and writes down what they see for the contractor's team. NSC Enterprises observers watch and report on lifts, material handling and overhead work as part of high-risk work monitoring. Acting as a spotter or signal person is a separate role your program assigns, and it brings that standard's qualification rules with it.

Sources

  1. [1]29 CFR 1926.601(b)(4), Motor vehicles. No employer uses motor vehicle equipment with an obstructed view to the rear unless the vehicle has a reverse signal alarm audible above the surrounding noise, or the vehicle is backed up only when an observer signals that it is safe to do so. Covers vehicles operating within an off-highway jobsite not open to public traffic.
  2. [2]29 CFR 1926.602(a)(9)(ii), Earthmoving equipment. Earthmoving or compacting equipment with an obstructed view to the rear is not used in reverse unless it has a working reverse signal alarm distinguishable from the surrounding noise, or an employee signals that it is safe to do so.
  3. [3]29 CFR 1926.1419(a), Cranes: signals. A signal person must be provided when the point of operation is not in full view of the operator, when the view in the direction of travel is obstructed while the equipment travels, or when the operator or the person handling the load decides one is needed for site-specific safety concerns.
  4. [4]29 CFR 1926.1428(a), Signal person qualifications. Before giving any signals, a signal person is qualified through a third-party qualified evaluator or the employer's qualified evaluator, and the documentation, listing each type of signaling, is available at the site.
  5. [5]29 CFR 1926.1408(b)(4)(ii) and 1926.1401, Dedicated spotter (power lines). One of the listed measures for crane work near power lines is a dedicated spotter in continuous contact with the operator, equipped with a visual aid, positioned to gauge clearance, and giving timely information. If the operator cannot see an elevated warning line, a dedicated spotter must be used. 1926.1401: a dedicated spotter meets the signal person qualifications and has the sole responsibility of watching the separation between the power line and the equipment, load line and load.
  6. [6]29 CFR 1926.453, Aerial lifts. Covers vehicle-mounted aerial devices. (b)(2): lift controls tested each day before use, only authorized persons operate the lift, and workers in the basket tie off to the boom or basket. The section does not use the words spotter or observer.

Sources read 2026-11-02. General information, not legal advice; check the current rule and your contract.

Request coverage

Tell us about your project.

Send the location, project type, start date and coverage you need. We follow up to confirm the details.