Skip to content
NSCEnterprises

Question

Is OSHA 30 a certification?

No, OSHA 30 is not a certification. It is a voluntary 30-hour course in OSHA's Outreach Training Program, taught by OSHA-authorized trainers, and students receive a course completion card at the end. OSHA states that none of its outreach courses is a certification and that they do not meet the training requirements of any OSHA standard.

NSC Enterprises · Updated

What the card shows

The card shows that someone completed a 10-hour or 30-hour outreach class with an OSHA-authorized trainer. The 10-hour class gives workers awareness of common hazards; the 30-hour class is meant for supervisors or workers with some safety responsibility. Trainers issue the cards and have 90 days after the course to do so, and replacements go through the trainer who taught the class.[1]

Who requires it

OSHA does not. Its outreach page says some states, municipalities or others may require outreach training as a condition of employment, but it is not an OSHA requirement.[1] On a commercial project, a requirement for OSHA 10 or OSHA 30 comes from the owner's or general contractor's safety requirements, so check the contract for which card, for which roles, and how recent it must be.

What the card does not cover

Employers still have to train each employee to recognize and avoid unsafe conditions and to know the regulations that apply to their work.[2] Task-specific roles have their own rules. A crane signal person, for example, must be qualified by an evaluator, with documentation kept at the site, before giving any signals.[3] A 30-hour card does not satisfy that.

What to ask safety staff for instead

  • The outreach card your contract calls for, checked against the trainer or card issuer
  • Training records for the specific tasks they will watch or perform on your site
  • Any task qualifications a standard requires, such as signal person documentation
  • Experience in the environment, for example active data center fit-out

NSC Enterprises sets personnel standards to your project's requirements and verifies credentials before every assignment. See personnel standards & prequalification, or the difference between a competent person and a qualified person.

Sources

  1. [1]OSHA, Outreach Training Program (10- and 30-hour cards). Students receive a 10-hour or 30-hour course completion card; classes are taught by OSHA-authorized trainers, who have 90 days after the course to issue cards. The program is voluntary and does not meet the training requirements of any OSHA standard; some states, municipalities or others may require it as a condition of employment, but OSHA does not. None of the outreach courses is a certification. The 10-hour class gives workers hazard awareness; the 30-hour class suits supervisors or workers with some safety responsibility.
  2. [2]29 CFR 1926.21(b)(2), Safety training and education. The employer instructs each employee in the recognition and avoidance of unsafe conditions and the regulations applicable to the work environment.
  3. [3]29 CFR 1926.1428(a), Signal person qualifications. Before giving any signals, a signal person is qualified through a third-party qualified evaluator or the employer's qualified evaluator, and the documentation, listing each type of signaling, is available at the site.

Sources read 2026-11-02. General information, not legal advice; check the current rule and your contract.

Request coverage

Tell us about your project.

Send the location, project type, start date and coverage you need. We follow up to confirm the details.